Hírek

Közel tízezren fordultak meg a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokon

Közel tízezren fordultak meg a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokon

Tokaj legnagyobb múltú rendezvényére, a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokra ebben az évben is sokan voltak kíváncsiak. Mintegy tízezer vendég fordult meg - a kiadott karszalagok alapján - a központi (idei új) helyszínen a Tokaj Fesztiválkatlanban, október 1 és 3-a között.

A ’katlanba az érvényben lévő járványügyi szabályok szerint csak védettségi igazolvánnyal lehetett belépni, a szokásos sétáló utcán található vásári forgatag pedig a rendezvényhelyszín parkolójában kapott helyett, hisz a főteret időközben munkaterületté nyilvánították a közelgő városfejlesztések kapcsán (e két nyomós ok miatt lett indokolt az új, átmeneti helyszín!).

A hagyományos szüreti felvonulás a Kossuth térről indult, mert az eredeti útvonalon a folyamatban lévő hídfelújítás miatt nem lehetett volna megtartani. A nagy érdeklődésre számot tartott látványos tradicionális programelemben az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje, hintókocsik, lovasok, mazsorettek, fúvósok, hagyományőrző csoportok, és a helyi iskolások is részt vettek.

A szőlő-összeadási ceremóniát Posta György, Tokaj polgármestere nyitotta meg a felvonulást követően a Fesztiválkatlanban. Tokaj-Hegyalját természeti szépsége és az ehhez társuló, folyamatban lévő fejlesztések az ország turisztikai célpontjává és központjává tehetik – ezt már a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta köszöntőjében. Gulyás Gergely a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok megnyitóján arról beszélt, a térség egyedülálló szépsége sokáig nem járt együtt hasonló fejlesztésekkel, ez most azonban megváltozott, néhány év múlva Tokaj-Hegyalja a turizmus szempontjából a Balaton-felvidékhez hasonló fontos turisztikai célponttá válhat.
Az 1932 óta megrendezett szüreti napokról elmondta, ezek a hagyományok éltetik a közösségeket, Tokajról pedig tudni lehet, hogy a dűlőiről származó nedűket a világon nagyon sok helyen azonosítják a magyar borral.

Dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy Tokaj és környékének kormányzati fejlesztési programja eredményeként Nyíregyházától Szerencsig lehet majd kerékpározni, megújul a tokaji városközpont, és egy négy évszakos libegőt is kialakítanak majd a városban.

Tokaj-Hegyalja reneszánsza, megújulása elkezdődött, fejlődnek a borvidék borászatai, létrejött a Tokaj-Hegyalja Egyetem, valamint elindultak a Tokaj-Zemplén fejlesztési program első elemei is - sorolta dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő.

A hagyományoknak megfelelően az eseményen a borvidék huszonhét településének vezetői jelképesen összeöntötték az általuk hozott egy kosár szőlőt, amiből jövő év tavaszára elkészül majd a „polgármesterek bora”.

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok idén is neves fellépőket látott vendégül. Az ingyenes koncerteken fellépett a Kowalsky meg a Vega, a Hoolignas, a Balkán Fanatik, de napközben is számos produkció előadásán szórakozhatott a közönség, akik a kérdőíves felmérés alapján egyértelműen magas színvonalúnak értékelték a „szüreti hétvégét” (amely a szállásadóknak is kedvezett, hisz Ladomérszky László, a Tourinform vezetője megerősítette a szervezők érdeklődésére, hogy Tokajban minden szálláshely elkelt ezekre a napokra).

A nagyérdemű a bortéren megkóstolhatta Tokaj-Hegyaljai borait, és találkozhatott testközelben a borászokkal is (Grand Tokaj, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****, Kései Pincze, Angyal Borászat, Babits Pince, Budányi Pincészet, Csubák Pincészet, Szerelmi Pince, Royal Tokaji és a Tokaji Borászok Asztaltársasága).

A központi helyszín mellett sok külsős borászat vagy vendéglátóhely is csatlakozott a három napos programsorozathoz, így voltak koncertek, borkóstolók többek között a Paulay Borházban, a Hímesudvarban, a Tokaj-Hétszőlő Rákóczi Pincében, a Kávépörkölő Manufaktúrában. A Tokaji Múzeumban pedig bemutatkozott Ripka Gergely vezetésével- városunk két kiemelt borászának *Balassa Istvánnak és ***Demeter Zoltánnak kiváló borai mellett - napjaink legnaprakészebb útikalauza, a Tokaj Guide is.

Az eseményen készült fotókért, és videókért érdemes követni a rendezvény hivatalos honlapját (tokajszuretinapok.hu). 2022-ben pedig találkozzunk újra a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokon szeptember 30 és október 2-a között!

Kapcsolat

Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtár
3910 Tokaj, Serház út 55.

Intézményvezető:
Dr. Fintor Gábor PhD

Program-koordinátor:
Fincziczki Krisztina
borászatok, kézművesek, vendéglátósok
+ 36 70 330 8734
programok.szinhaz@tokaj.hu

Rendezvényszervező:
Tóvizi Marcell
+36-30-908-6925

Műszaki vezető:
Bejó Gábor
muszak.szinhaz@tokaj.hu