Hírek

Óriási érdeklődés övezte a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokat   

Óriási érdeklődés övezte a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokat  

Méltó ünnepe volt az idei jubileumi évnek a 91. Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok. Tokaj- és a borvidék egyik legnagyobb fesztiválján három nap alatt – október 6-a és 8-a között – a becslések szerint több mint tízezer ember fordult meg.

A hagyományosan október első hétvégéjén rendezett Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok rendezvénynek komoly, páratlan történelme van. Idén már 91. alkalommal hívták – a „Fehér borok, színes kultúra” jegyében – a többnapos rendezvényre közelről és távolról a vendégeket a Hegyalja legnagyobb szüreti mulatságára.

A három napos rendezvénynek a szórakoztatás mellett a világörökségi borvidék borainak népszerűsítése, valamint a hagyományőrzés is célja. A program mindhárom feltételnek megfelelt, hiszen a változatos napközbeni és esti programokon rengetegen vettek részt. A látogatók közül többen arról számoltak be, hogy Tokajban olyan koncerteket hallgathattak, amiért máshol sokezer forintos jegyvásárlás fejében vehettek volna részt. Mindhárom nap nagy érdeklődés követte a Konyha Zenekar, a Parno Graszt, a The Biebers és a Margaret Island koncertjét is.

undefined

A közönség választotta ki a zenekarokat

A Margaret Island zenekar énekese a rendezvényen dolgozó forgatócsoportnak adott interjújában azt mondta, megtiszteltetés nekik, hogy a közönség javaslatára hívták meg a szervezők őket. Lábas Vikiéket valóban a látogatók szavazták meg. A szervezők hónapokkal ezelőtt egy online kérdőívben kérték ki a városlakók és a vendégek véleményét, hogy melyik zenekart látnák szívesen a Szüreti Napokon. A szavazást toronymagasan a Margaret Island nyerte, így ők zárták a három napos rendezvényt. Koncertjük előtt a rendezvény fődíjának nyertesét is kisorsolták. A játékban résztvevőknek három helyszínt kellett meglátogatniuk, ahol egy „útlevélbe” pecséteket gyűjthettek. A fődíj Tokaj legújabb szállodájába, az ötcsillagos Hotel Minaroba beváltható ajándékutalvány volt.

A sétáló utcában – vidám, szüreti hangulatban – térzenei koncertek, utcazenészek és utcaszínházi programok (népi játékok, kézműves foglalkozások) szórakoztatták a kicsiket és nagyokat egyaránt. A kisszínpadokon (a szüreti teraszon és a borteraszon) olyan formációk léptek fel, mint a Musical Trips Trio, az Acoustic Guitar Caffe, a Feszt-rock.

Hegyalja kiváló borászataival

A bortéren és a városban működő pincészetekben a térség prémium borászatai kínálták jobbnál jobb boraikat, amit akár a 950-es emlékév logójával díszített pohárból is kóstolhatták a fesztiválozók. A visszajelzések mindkét oldalról elégedettségről adtak bizonyosságot, hisz mind a kitelepült borászok, mind pedig a látogatók magas színvonalúnak értékelték a hétvégét.

undefined

Hagyományőrzés mesterfokon

A hagyományőrzés a kézműves vásáron kiállító kereskedők mellett az egész hétvégére jellemző volt. A THE Tokaji Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban szombaton egész napos családi napot tartottak, ahol a látogatók a hagyományos állattartás és növénytermesztés mellett a szüreti munkálatokba is betekintést nyerhettek. A színpadon pedig helyi csoportok, környékbeli zenekarok és kórusok mutatkoztak be.

A hagyományos szüreti felvonulás az évforduló előtt tisztelegve lovasokkal, fogatokkal és hagyományőrző csoportokkal (összesen 950 fővel) reprezentálta a térséget.

undefined

Egyedülálló összefogás

A színpadon mások mellett ünnepi köszöntőt mondott a „Tokaj 950” jubileumi év fővédnöke dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő és Posta György, Tokaj város polgármestere is. A több mint húszéves szőlőösszeadási ceremónián elhangzott, hogy a Polgármesterek Bora a világon egyedülálló, az összefogást és a minőségi termékek iránti elkötelezettséget is mutatja.

Programok az egész városban

Külső, alternatív helyszíneken is voltak programok, nyitott pincék. A Tokaj-Hétszőlő Rákóczi Pincében St. Martin koncert volt. Az Óvárborozóban koncertek és élményfestés. A Tokaji Múzeumban szöszmötölő. És további tokaji helyszínek – például a 40 éves Hímesudvar, a Tokaj Sajt, az Antalóczy Pince, a 10 éves Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra, a Paulay Borház, a Benkő Borház – is készült izgalmas gasztro- és kulturális programokkal.

undefined

A Kossuth Rádió és az M1 is élőben jelentkezett

Az esemény krónikájához tartozik, hogy a Kossuth Rádió Országjáró című műsora a helyszínről tudósított október 7-én, és a hallgatók a rendezvény mellett (a 950 éves) Tokajról is nagyon sok érdekességet tudhattak meg különböző témakörökben, helyi szereplőktől, változatos interjúkon keresztül.

Az M1 a szüreti felvonulásról élőben jelentkezett be a fesztivál főszervezőjével, dr. Fintor Gáborral, aki kiemelte, hogy ez a rendezvény az elmúlt 4 évben fokozatos fejlődésen ment keresztül, amit a közönség körében végzett elégedettségi felmérés igazolnak, továbbá azt is hozzátette, hogy a tokajiak joggal lehetnek büszkék az idei kulturális eseményekre, az elért eredményekre.

Mindent összevetve tehát nagy sikerrel zárt az idei Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok, a látogatottság az eddigi egyik legsikeresebb lett. A fesztiválról készült fotók és videók megtekinthetők a weboldalon.

Érdemes már most feljegyezni a jövő évi dátumot is, 2024-ben október 4-e és 6-a között rendezik meg a térség legnagyobb őszi fesztiválját.

Képek:

Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok 2023

Kapcsolat

Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtár
3910 Tokaj, Serház út 55.

Intézményvezető:
Dr. Fintor Gábor PhD

Program-koordinátor:
Fincziczki Krisztina
borászatok, kézművesek, vendéglátósok
+ 36 70 330 8734
programok.szinhaz@tokaj.hu

Rendezvényszervező:
Tóvizi Marcell
+36-30-908-6925

Műszaki vezető:
Bejó Gábor
muszak.szinhaz@tokaj.hu